Αρχική > 4.Δεκέμβριος 2007 > Κοντοσούβλι Δεσφίνας

Κοντοσούβλι Δεσφίνας

ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΔΕΣΦΙΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ

kontosoubli Το πιο νόστιμο κοντοσούβλι γίνεται από προβατίνα, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, γίνονται όμως και άλλα κρέατα αρκετά νόστιμα όπως αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο και χοιρινό στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Για έξι άτομα χρειαζόμαστε :

  • 3 κιλά κρέας μερίδα ’’καπάκι’’ κομμένο σε κομματάκια 5×5 εκατοστά περίπου
  • Αλάτι και ρίγανη όπου οι ποσότητες εξαρτώνται από το χέρι του ψήστη (λέγεται ότι ο μάγειρας γίνεται, ο ψήστης γεννιέται)
  • 2 σούβλες μήκους 1,2 μέτρα περίπου η κάθε μια

Ανάβουμε φωτιά με αρκετά ξύλα, κλήματα ή κάρβουνα. Θα χρειαστείτε:

Περίπου 5 εκατοστά κάρβουνα (θράκα) καθ όλο το μήκος της σούβλας και θα υπολογίσετε περίπου μισή ώρα για να είναι έτοιμη η φωτιά.

Σουβλίζεται το κρέας βάζοντας ανακατεμένους μεζέδες με ξύγκι και

ψαχνό ,χωρίς να τους πιέζεται, αρκεί να ακουμπά ο ένας πάνω στον άλλον

Στην συνέχεια αφού απλώσετε τη φωτιά κατά μήκος της περιοχής που θα τοποθετήσετε τις σούβλες ,τις βάζετε επάνω και τις γυρνάτε συνεχώς

Μετά από 20 περίπου λεπτά και όταν το κρέας θα φαίνεται εξωτερικά ότι κοντεύει να ψηθεί ,απομακρύνεται μια, μία τις σούβλες από τη φωτιά και με ένα χασαπόχαρτο περιστρέφετε τους μεζέδες επάνω στη σούβλα και τις ξαναβάζετε επάνω στη φωτιά για λίγη ώρα ακόμη.

Συνοδεύεται με σαλάτες εποχής, πατάτες τηγανιτές, τυρί φέτα πικάντικη Δεσφίνας και μποροβίκο , αν έχετε την τύχη να υπάρχουν και μπακλαβάδες, θα έχετε πετύχει το τέλειο γεύμα.

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

ΔΕΣΦΙΝΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ


baklavas Υλικά :

1 κιλό φύλλο
1 κιλό αμύγδαλα
1,5 φλιτ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη ή γαλέτα
1 τριμμένη φλούδα από ένα πορτοκάλι
½ κουτ γλυκού βανίλια
½ φλιτ τσαγιού ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 φλιτ. Ελαιόλαδο
2 κουτ. Βούτυρο φρέσκο
Σιρόπι
1,5 κιλ. ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
1 μασούρι κανέλα
10 γαρύφαλλα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1.Ξεφλουδίζουμε τ’ αμύγδαλα τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε σε μέγεθος τραχανά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε

2. Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 35εκ και το βουτυρώνουμε ελαφρώς

3. Στρώνουμε 5 φύλλα στον πάτο του ταψιού

4. Απλώνουμε μια στρώση γέμισης

5. Συνεχίζουμε με φύλλο και γέμιση κρατώντας για το τέλος 3 φύλλα

6. Αφού τοποθετήσουμε τα τρία τελευταία φύλλα κόβουμε καλά με ένα κοφτερό μαχαίρι σε σχήμα μπακλαβά

7. Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε μπακλαβά ένα γαρύφαλλο

8. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα μέχρι ν’ αρχίσει να καπνίζει

9. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και με προσοχή του ρίχνουμε 3 σταγόνες λεμόνι και στη συνέχεια με αυτό περιχύνουμε το ταψί με το μπακλαβά

10. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 150 βαθ. Και τον ψήνουμε για 3 ώρες να γίνει καστανόχρωμος

11. Τον βγάζουμε από το φούρνο και τον αφήνουμε να κρυώσει

12. Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει καλά

13. Περιχύνουμε με το σιρόπι και ο μπακλαβάς μας είναι έτοιμος.

Χρόνια σας πολλά και ευτυχισμένα, ΡΙΝΑ

About these ads
Κατηγορίες:4.Δεκέμβριος 2007
  1. mpampis
    1 Μαρτίου 2008 στις 3:30 μμ

    Γεια σου ρε Δεσφίνα με τα κοντοσούβλια σου !!!!!

  2. Βασιλης Βασιλας
    26 Δεκεμβρίου 2008 στις 3:41 μμ

    καλησπερα και χρονια πολλα…διαβασα τις παραπανω συνταγες και επειδη μου αρεσουν κατι τετοιες θαθελα αν γινεται να μου τις γραψετε στο ταχυδρομιο μου…ευχαριστω εκ των προτερων…. ευχομαι μια πολυ ομορφη και δημιουργικη χρονια γεματη υγεια

  1. No trackbacks yet.

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

%d bloggers like this: