Γεωγραφική Θέση

Η Δεσφίνα αποτελεί έναν από τους δώδεκα Δήμους του νομού Φωκίδας, καταλαμβάνει το νότιο τμήμα του και βρέχεται νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά από τον Κορινθιακό κόλπο. Εκτείνεται μεταξύ του όμορου νομού της Βοιωτίας, του Κορινθιακού κόλπου και των δήμων Ιτέας και Δελφών του νομού Φωκίδας. Συγκεκριμένα ανήκει στην επαρχία του Παρνασσίδας. Πρόκειται για μαι ορεινή περιοχή χτισμένη σε υψόμετρο 680μ.

Η πρόσβαση στη Δεσφίνα είναι εύκολη. Αρκεί να κατευθυνθεί κανείς προς τα δυτικά ορμώμενος από τη Λιβαδειά ή το Δίστομο ή προς τα νοτιοανατολικά, ορμώμενος από την Ιτέα και θα δει να απλώνεται η κωμόπολή μας ανάμεσα στον κόλπο της Ιτέας και της Αντίκυρας, στο όρος Κίρφυς και στις πλαγιές του Προφήτη Ηλία, κάπου στο κέντρο της περιοχής. Επιπλέον, για να προσδιορίσουμε την ακριβή της γεωγραφική θέση οφείλουμε να πούμε ότι συνορεύει με τους Δήμους Αράχωβας, Δελφών, Ιτέας και με την κοινότητα Αντίκυρας.

Ίσως δεν είναι υπερβολικοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο τόπος μας είναι σε πλεονεκτική θέση, συγκριτικά με άλλες επαρχιακές κωμοπόλεις, επικαλούμενοι ότι απέχει οδικώς 170 χιλιόμετρα από της Αθήνα, περίπου 16 από την θάλασσα, και 30 από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς ακόμη και σταυροδρόμι των γύρω περιοχών, καθώς διαπερνάται από τον εγκάρσιο εθνικό άξονα που συνδέει τη Λιβαδειά με το Αντίρριο, εξυπηρετώντας το Δίστομο, την Ιτέα, το Γλαξίδι και την Ναύπακτο. Μέχρι την κατασκευή της γέφυρας Ρίο-Αντιρρίου λειτουργούσε ως μοναδικός εναλλακτικός άξονας σύνδεσης της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με τη Δυτική Ελλάδα μέχρι και την Ήπειρο, όταν τα οχηματαγωγά Ρίου-Αντιρρίου δεν λειτουργούσαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Γεωγραφική θέση Δεσφίνας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s