Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Tηγανιά Δεσφίνας a la Σκαντζής

mageiriki1

Υλικά:

  • 2κιλά χοιρινό κομμένο μικρά κομμάτια μερίδα κοντά σε κόκαλο (για 6 άτομα)
  • 1/2 κούπας Ελαιόλαδο
  • 1 Ποτήρι παλαιό λευκό κρασί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
  • 4 Ντομάτες μέτριες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
  • 1 Πιπεριά κόκκινη
  • 1 Πιπεριά πράσινη
  • 1 Πιπεριά κίτρινη
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

Ετοιμασία:

1) Βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλατίζουμε ελαφρώς και το αφήνουμε να τηγανιστεί
2)
Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα αλατίζουμε
3)
Μόλις τηγανιστεί το κρέας ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά και τ’ αφήνουμε να τηγανιστούν όλα μαζί
4)
Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε μέσα το κρασί και το αφήνουμε για 5’.

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Καζάν Ντιπί ή Καζάν Ντιμπί (Kazan Dibi)

Υλικά:

  • 5 κούπες φρέσκο γάλα με όλα του τα λιπαρά
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κουταλιά βούτυρο (κατά προτίμηση πρόβειο)
  • 1 κούπα αλεύρι μαλακό
  • 2 κουταλιές corn flour
  • 6-7 βανίλιες Κανέλλα

Ετοιμασία:

kazan ntipi

Βουτυρώνουμε ένα μικρό ανικολλητικό σκεύος και το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλάκια ζάχαρη, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και το βγάζουμε από το φούρνο. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το corn flour και το γάλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 8-10 λεπτά. Προσέχουμε όμως να μην κολλήσει, γι’ αυτό το ανακατεύουμε συνέχεια με απαλές κινήσεις (είναι ευαίσθητο). Περιμένουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μίγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για 1 λεπτό το πολύ σε χαμηλή φωτιά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ξανά ανακατεύουμε απαλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο αντικολλητικό σκεύος που έχουμε την καραμελωμένη ζάχαρη και το βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά το πολύ. Αν θέλετε η γεύση να είναι λιγότερο ¨καμένη¨ ψήνετε σε λιγότερο και το αντίθετο αν θέλετε η γεύση να είναι έντονα ¨καμένη¨. Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το τοποθετούμε με το σκεύος σε ένα μπολ με κρύο νερό και το αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά. Αφού πλέον έχει κρυώσει καλά, αφαιρούμε προσεκτικά το καζάν ντιμπί από το σκεύος και πασπαλίζουμε με κανέλα. Kazan, στα Τουρκικά σημαίνει ένα πολύ μεγάλο σκεύος που χρησιμοποιείται στη fωτιά, Dibi, σημαίνει ο πάτος…άρα Kazan Dibi είναι ο πυθμένας ένας πολύ μεγάλου σκεύους. Αποτελεί την ανατολίτικη εκδοχή της crème brulle. Γλυκό που κατάγεται από την Ανατολία, πέρασε στις γαστρονομικές παραδόσεις των Οθωμανών και από εκεί σε μας. Από τα πιο δημοφιλή γλυκά τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως. Καλή απόλαυση